Kategorijos archyvas: maistas ir gėrimai

Naminės giros gamybos receptas

Nuotrauka iš wikipedijos – laisvosios enciklopedijos

Giros, supilstytos į skardines arba butelius, galime nusipirkti maisto prekių parduotuvėse. Problema tame, jog gira iš parduotuvės „praturtinta“ sintetiniais dažikliais, kvapais, saldikliais – medžiagomis, kurių geriau vengti. Natūrali naminė gira yra skanus ir gaivinantis gėrimas, turintis daug vitamino B. Pačiam namuose pasidaryti giros yra labai paprasta, pateiksiu receptūrą, kurią naudoju savo girai gaminti. Receptūra „sukurta“ remiantis Giedriaus V. aprašymu, žiniomis perimtomis iš tėvuko ir savo patirtimi. Aprašau, kaip pagaminti apie 10 l naminės giros.

1. Priemonės ir įrankiai

  • Kibiras, 10l, skirtas maisto produktams
  • Buteliai, į kuriuos galėtume supilti 10 l pagamintos giros
  • Orkaitė

2. Ingredientai

  • Kepalas (1kg) juodos, ruginės duonos
  • Cukrus (0.5 kg)
  • Mielės 1/3 pakelio (33.(3) g) šviežių mielių, arba 1/3 maišelio (~8g) sausų mielių
  • 10 l vandens
  • (nebūtina) 3 šaukštai medaus
  • (nebūtina) saujelė razinų

3. Procesas

Įkaitiname orkaitę iki 150 – 170 C ir įdedame skardą su duonos riekelėmis, kepame, kol duona paruduos ir taps trapi. Skrudinant duoną, joje esantis krakmolas virsta cukrumi, vėliau tas cukrus pereis į girą.
Kol skrunda duona, viriname geriamą vandenį ir pilame jį aušti į kibirą.
Man duonos skrudinimas užtruko panašiai tiek pat kiek ir vandens virinimas, taigi turime kibirą karšto vandens į jį dedame skrudintą duoną, pilame 0.5 kg cukraus, galime dėl skonio įdėti medaus.
Jei naudojamos natūralios mielės, jas reikia atitinkamai paruošti: į stiklinę sudėti mieles, užpilti šaukštu cukraus ir šiltu vandeniu, bei pastatyti šiltai pusei valandos.
Kai vanduo kibire praaušta iki 30 C (aukštenė, nei 34 C temperatūra yra mirtina mielėms), supilame mieles, ir kibirą su busimą gira paliekame 2 paroms kambario temperatūroje rūgti.
Po 2 parų girą nukošiame, supilstome į butelius, kurios sudedame į šaldytuvą. Į kiekvieną butelį galima įmesti po kelias razinas. Po paros gira yra paruošta vartojimui.
Skanaus.

Daugiau informacijos apie girą pas žolininkas.lt: lietuviška gira.